Uit het Nieuws
(www.cvandaag.nl)

Weer honderden Nigeriaanse christenen afgeslacht
door moslims: “Christus is ons wapen”

Het afslachten van Nigeriaanse christenen blijft maar doorgaan. In enkele weken tijd zijn er alleen al in de staat Plateau 300 christenen om het leven gebracht. Onder hen zijn meerdere voorgangers. Dat stelt dominee Timothy Daluk, actief voor Christian Association of Nigeria (CAN) in gesprek met Morning Star News. Ondanks het toenemende bloedblad, houden Nigeriaanse christenen het oog op God gericht: “Christus is ons wapen.”

In verreweg de meeste gevallen zijn de daders islamitische Fulani-herders die dorpen of huizen van christenen aanvallen. Daluk vertelt dat alleen al afgelopen zondag 4 juni meerdere voorgangers in de regio zei vermoord. Hij sprak dinsdag uitgebreid met Morning Star News en deelde daarbij ontzagwekkende cijfers over de jacht die in het land op christenen plaatsvindt. Daluk stelt dat alleen al in de staat Plateau sinds half mei 300 christenen zijn vermoord, 30.000 christenen uit hun woonplaats zijn verdreven, 28 kerkgebouwen en 2000 huizen zijn verwoest en er ook nog eens 150 ladingen graan zijn geplunderd.

Christenen die de aanvallen en aanslagen van de moslims overleven, moeten daarna verder zien te leven zonder huis, bezittingen en de opbrengst. Ze hebben niets meer, zo laat een inwoner van de regio per telefoon weten aan het medium. Vanuit verschillende kerken en regio’s in Nigeria klinkt de oproep om te bidden voor de christenen in het land, die het steeds zwaarder te verduren krijgen.

Christus als wapen
Amos Mohzo, voorzitter van de Church of Christ in Nations (COCIN), bezocht de dorpen waar recent tal van vrouwen en kinderen werden vermoord door islamitische Fulanie-herders. “Wees niet bang”, was zijn boodschap aan de overlevenden. “Wees moedig en de Heer zal met je zijn. Zoek uw hulp en kracht in gebed en aanbidding en stort uw hart uit bij de Heer. Bid om bescherming, herstel en genezing voor uw gemeenschap en voor de kerken in Nigeria. Laten we onze hoop niet stellen op hoeveel wapens we krijgen om ons te verdedigen. Christus is ons Wapen. God liet Simson met een ezelskaak een hele gemeenschap vernietigen. Die God leeft nog steeds. Hij is Dezelfde, gisteren, vandaag en voor altijd.”

Stephen Baba Panya, voorzitter van de Evangelical Church Winning All (ECWA) spreekt over een vreselijke situatie waarbij onschuldige christenen worden vermoord. “Wij als kerkleiders roepen de regering en alle veiligheidsdiensten op om onmiddellijk een einde te maken aan het steeds maar voortdurende en groter wordende bloedbad.”

Meeste doden
In geen enkel land ter wereld zijn in 2022 zoveel christenen gedood als in Nigeria, zo bleek uit de Word Watch list van 2023. Ook voert het land de lijst aan met de meeste bekende gevallen van ontvoering, verkrachting, mishandeling en intimidatie. Verder worden er in Nigeria de meeste gebouwen en eigendommen vernield vanwege religieuze redenen en staat het land op de tweede plaats wat betreft aanvallen op kerken. Op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors is Nigeria de afgelopen jaren ook gestegen en staat het inmiddels op de zesde plaats.

Fulani-herders
De islamitische Fulani-herders zijn met miljoenen aanwezig in Nigeria. Het merendeel van hen is niet extremistisch en pleegt ook geen aanslagen of aanvallen op christenen en christelijke dorpen. Een klein gedeelte doet dat echter wel en zorgt met grote regelmaat voor veel dodelijke slachtoffers. Dat lijkt de laatste maanden toe te nemen. Daarbij zijn christenen het belangrijkste doelwit. Volgens christelijke leiders in Nigeria willen de extremistische moslims maar één ding: met geweld het land van het christendom ‘bevrijden’ en de islam opleggen. De strijd gaat echter niet alleen om religie, maar ook om vruchtbaar land voor vee en landbouw.

Volgens Open Doors werken Fulani-herders steeds meer samen met islamitische terreurgroepen zoals Boko Haram en ISWAP. Daarbij worden christenen én moslims die hun ideeën niet delen aangevallen. Het geweld verspreidt zich volgens de organisatie steeds meer over het hele land.

En als dat nog niet genoeg is…

Tientallen kerken verbrand:
Open Doors wijst op aanhoudende onrust in India

Ruim tweehonderd kerken zijn in brand gestoken, meer dan duizend huizen verwoest en minstens zestig mensen gedood in Manipur. Na het geweld eerder deze maand is het vandaag de dag nog steeds onrustig in de Indiase deelstaat.

Op woensdag 3 mei escaleerden de langdurige spanningen tussen het Meitei-volk en de Kuki-stam. Het geweld brak uit nadat de deelstaat had besloten het Meitei-volk meer land en voordelen te geven en de Kuki-stam hun voorouderlijk land uit te zetten.

Nog steeds is de rust niet weergekeerd en zijn ruim 230 kerken verbrand, duizend huizen en instellingen van christenen verwoest en meer dan zestig mensen om het leven gebracht. Daarnaast zijn ruim 10.000 mensen ontheemd. Viren*, een christelijke Meitei, vertelt: “Onze gelovige broeders hebben zich staande gehouden ondanks de voortdurende situatie van onrust. Veel kerken zijn voor onze ogen in brand gestoken, het is erg moeilijk om dit te zien gebeuren. We willen sterk zijn. Bid dat God ons helpt.”

Misbruik
Hindoe-extremisten maken misbruik van de spanningen tussen de etnische groepen. Christenen uit beide groepen hebben hun huizen verlaten en worden gedwongen zich te bekeren door de hindoe-extremistische groep Arambai Tenggol. Gelovigen worden geslagen, bedreigd en lastiggevallen. De hindoe-extremistische groepering is actief op zoek naar christelijke leiders en voorgangers. Volgens lokale gelovigen streeft Arambai ernaar om de leiders te doden.

Lokale partners van Open Doors vrezen dat de situatie alleen maar verslechtert. Volgens sommigen staat Noordoost-India aan de rand van een burgeroorlog. Ook zullen christenen in Manipur naar verwachting meer te maken krijgen met vervolging. India staat op plaats elf van de Ranglijst Christenvervolging.