Mededeling namens de Diaconie

Diaconiecollecte zondag 12 september 2021

Twee geadopteerde zusjes uit Nepal vonden elkaar in Nederland terug. De zussen richtten de Stichting Sarangi op. De naam komt van een Nepalese viool, die bespeeld wordt door mensen die tot de laagste kaste behoren. “In deze kaste is veel armoede”, vertellen de dames Tuinstra en Lensen. “Als stichting zetten wij ons in voor vrouwenemancipatie en het milieu. Wij doen dit door middel van het verkopen van shoppingbags.” Zo’n shoppingbag kost zeven euro en na de dienst zullen deze te koop worden aangeboden.

Zelfredzaamheid vergroten

De stichting wil de zelfredzaamheid van met name de Nepalese vrouwen vergroten.
De shoppingbag worden geproduceerd in Nepal door de vrouwen uit de laagste kaste: alleenstaande moeders en hun kinderen en overlevenden van mensenhandel en prostitutie. “Dit product draagt bij aan de economische zelfstandigheid van de kansarme vrouwen en hun gezin. Door de productie van de lichtgewicht shoppingbags krijgen deze vrouwen weer een kans om voor zichzelf te zorgen en/of voor haar gezin. Doordat ze hun eigen inkomen krijgen, kunnen ze dit geld gaan investeren aan goed onderwijs voor hun kinderen.”

Het design op de tassen is ontworpen door Maithili vrouwen uit Janakpur. Deze vorm van kunst wordt sinds de zevende eeuw alleen door vrouwen beoefend. De stof van deze tasjes worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

Bomenproject

Dit is niet alles wat de zussen doen.
Ze hebben nl. ook nog een bomenproject in Nepal. Hierover vertellen ze graag in de dienst van 12 september a.s. meer.