Thomas de twijfelaar

Petrus

Petrus

Als u nu een leider zou mogen kiezen voor de Kerk, zou u dan Petrus nemen?
Petrus.
Altijd haantje de voorste. En dat is geen compliment.
Petrus die niet wilde dat Jezus de weg van het kruis zou gaan. Hij bood zoveel weerstand dat Jezus zelfs zei: Ga van mij weg, Satan.
En weet je nog: Petrus die zag dat Jezus over het water liep en Petrus zou het ook wel een keer doen. Hij zakte weg in het water.
En Petrus die plechtig beloofde dat hij Jezus nooit zou verloochenen. Maar vlak voor Pasen hebben we weer gehoord hoe hij drie keer ontkende een leerling van Jezus te zijn.

Maar 1 ding heeft Petrus wel geleerd: wat vergeving is.
Dat je uiteindelijk niet vastzit aan je fouten en dat die geen eindstation zijn.

In Rotterdam-Zuid is de Tuigkerk. Geen mooie naam. De vraag is daar: ben je slecht genoeg om lid te zijn van de Tuigkerk? Enkel dan kun je leren wat vergeving is.
Misschien dat Petrus zich wel op zijn gemak had gevoeld in die Tuigkerk, omdat hij ook vergeving nodig had.

Petrus.
In het Griekse Tessalonici is een kerk met schitterende fresco’s, zoals in de Oude Blasius. Maar in de loop der tijd had men die weg gepleisterd. Kalk eroverheen.
Niet lang geleden was er brand in die kerk en al die kalk is weggebrand en daaronder kwamen die oude fresco’s weer tevoorschijn.
Dat is ook wat vergeving doet.
Dat al die lagen van fouten van ons wegbrand om daaronder weer te laten zien wie we echt zijn: een mens door God gemaakt.

Als iemand dat geleerd heeft dan is dat Petrus.

ds. Dick Juijn