Tineke Lantink
‘Er is geen fijnere plek om je kinderen te laten opgroeien dan Delden”. Deze woorden had je Tineke Lantink niet in de mond gelegd toen ze in 1997 naar Leiden vertrok om te gaan studeren. In dat jaar liet ze het kleinschalige en in haar ogen provinciaals stadje achter zich om in de grote wereld van westelijk Nederland het leven uit te vinden. En nu is al een paar jaar terug en geniet ze met volle teugen van het leven in het oostelijke deel van ons land.
Heen & Terug
Haar wieg stond in een boerderij in Deldenerbroek waar ze in 1977 is geboren als derde van vier kinderen. Ze bezocht de Ranninkschool in Delden en haalde haar VWO diploma aan het Twickelcollege in Hengelo. Met dat belangrijke papier op zak toog ze naar Leiden om daar Bestuurskunde te gaan studeren. Het bericht dat haar vader ernstig ziek was deed haar besluiten terug te keren naar Twente om in deze moeilijke omstandigheden dicht bij haar familie te kunnen zijn. Ze krijgt een trainee-functie bij Netwerkstad Twente een ambtelijke organisatie van de gemeenten Hengelo en Enschede.
Ze trouwt met Pepijn die bij Thales werkt en wonen vervolgens op diverse stekken in Hengelo. In 2014 komen ze naar Delden met hun dochters Leonne en Ella die nu respectievelijk elf en acht jaar oud zijn. En dat wonen in Delden daar geniet Tineke volop van. De rust, veiligheid, mooie omgeving en vooral de familie om haar heen levert een ongekende hoeveelheid woongenot op. Ze werkt nu als bestuurskundige bij de gemeente Hengelo en is vooral betrokken bij de verder ontwikkeling en stroomlijning van het gemeentelijke apparaat.
Terug van Weg geweest
Tineke Lantink is opgegroeid in een hervormd milieu maar in haar studietijd is de kerkelijke betrokkenheid nagenoeg verdwenen. Dat wordt anders als ze weer in Delden woont. Ze weet de kerk weer te vinden en dat geldt omgekeerd ook. Ze is al snel betrokken bij de oppasdienst en de kindernevendienst. En dan komt de tijd dat de PKN-gemeente een nieuwe dominee moet krijgen. Ze wordt gevraagd voor de beroepingscommissie en krijgt daarvan de voorzittershamer toegewezen. “Ik had zoiets nog nooit gedaan maar vond het een uitdaging om de kerk te helpen en in deze fase te helpen om de toekomst uit te stippelen. Het was een project dat onder de bezielende leiding stond van ds. Elly van der Meulen en voor mij is dat zeer leerzaam geweest”.
Als de beroepingscommissie haar werk heeft afgerond staat ds. Bergström voor de deur met de vraag of ze plaats wil nemen in de diaconie, een vraag die ze positief beantwoordt en zo is Tineke Lantink nu voorzitter van dit college en ook nog altijd actief in de kindernevendienst. Een mooi scala aan kerkelijke activiteiten waarin ze, zoals ze zelf zegt “de balans probeert te vinden tussen gezin-werk-privéleven en de verantwoordelijkheid die je hebt in een gemeenschap”.
De toekomst van de kerk aan het hart
De toekomst van de kerk gaat haar aan het hart. “Je kunt je daar zorgen over maken maar mensen zoeken altijd naar zingeving. De kerk zal daar een rol in blijven spelen. Of dan nu echt in of rond een kerkgebouw is. We moeten de traditie koesteren maar vernieuwen is ook noodzakelijk. Daar een goede balans in vinden is de uitdaging voor de toekomst”.