NIEUWS

DAT ONS RAAKT!!

NIEUWS

25 juli 2023 door Redactie

Golf van arrestaties bij Iraanse razzia: tientallen christenen opgepakt

Met een reeks aan arrestaties van christenen is er een einde gekomen aan een periode van relatieve rust in Iran. Bij tal van invallen in vijf verschillende steden arresteerden staatstroepen minstens vijftig christenen die zich bekeerde vanuit de islam: “De politie gaat de huizen van families binnen en pakt ouders hardhandig op in het bijzijn van hun kinderen”, aldus een woordvoerder van belangengroep Artikel 18.

Onrust
Maandenlang was het erg onrustig in Iran na de opstand die ontstond toen een 22-jarige vrouw onder verdachte omstandigheden stierf nadat ze was gearresteerd. De autoriteiten pakten haar op omdat ze geen hoofddoek droeg. Haar dood leidde tot een storm aan protesten waarbij de overheid hard ingrijp en er talloze doden vielen. Net nu de rust weer wedergekeerd leek in het islamitische land, sijpelen er berichten door van een razzia op christenen in vijf verschillende steden. Daarbij zijn minstens vijftig christelijke bekeerlingen opgepakt, al spreken lokale belangengroepen zelfs over zeventig arrestanten.

Hardhandig opgepakt
Staatstroepen vielen op tal van plekken binnen in vijf verschillende steden. Volgens betrokkenen zijn de arrestanten allemaal bekeerlingen die voorheen tot het sjiisme behoorden, de op een na grootste stroming binnen de islam. “Het is niet duidelijk wat het motief is voor deze plotselinge golf van arrestaties”, reageert Henrietta Blyth, directeur van Open Doors Verenigd Koninkrijk, tegenover Christian Today. “Het lijkt onderdeel te zijn van een breder beleid om burgerlijke vrijheden verder in te perken.”

Kiaa Aalipour, woordvoerder van Artikel 18, een organisatie die zich inzet voor godsdienstvrijheid, deelt meer details over de actie: “De ordetroepen vallen de huizen van bekeerde families binnen en pakt ouders hardhandig op in het bijzijn van hun kinderen”, vertelt ze desgevraagd. “Normaal gesproken worden christelijke bekeerlingen in Iran beschuldigd van propaganda tegen de staat of lidmaatschap van illegale groeperingen die zich tegen de staat keren. Daar staat een gevangenisstraf op van tien jaar.”

Situatie Iraanse christenen
Iran staat in 2023 op de achtste plaats van de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Volgens die organisatie verschuift Iran steeds meer naar een totalitaire staat waarin christenen worden vervolgd. Die vervolging richt zich met name op bekeerlingen: Iraniërs die zich vanuit de islam bekeren tot het christelijke geloof. Zij lopen groot risico te worden gecontroleerd, lastiggevallen, gearresteerd en vervolgd voor “misdaden tegen de nationale veiligheid” – een beschuldiging die slecht gedefinieerd is, en misbruikt kan worden. Verschillende Iraanse huiskerkleiders en leden zijn op deze manier veroordeeld tot lange gevangenisstraffen waarbij ze lichamelijk en geestelijk werden mishandeld.

Iraanse christenen kunnen worden uitgesloten van onderwijs, hun baan verliezen en vervolgens vaak heel moeilijk weer werk vinden. Voor vrouwen is de situatie nog hachelijker omdat de Iraanse wet vrouwen weinig rechten toekent. Als zij de Here Jezus volgen, lopen zij het risico door hun echtgenoten met geweld of een scheiding te worden gestraft; het komt ook voor dat hun kinderen bij hen worden weggehaald.

SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom besprak de situatie van vervolgde christenen in Iran vorig jaar in de Cvandaag podcast: