NIEUWS

DAT ONS RAAKT!!

NIEUWS

28 juli 2023 door Redactie

Verkrachtingen en platgebrande dorpen: rapport toont golf van geweld tegen christenen in India

Deze week kwamen beelden vrij van gruwelijke aanvallen op christenen in India. In een video was te zien hoe vrouwen naakt paradeerden, betast en verkracht werden. Een van hen werd zelfs vermoord. Het voorval staat niet op zichzelf: een rapport dat enkele dagen daarna gepubliceerd werd toont een extreme toename van aanvallen op Indiase christenen aan. Dat meldt The Christian Post.

Het Indigenous Tribal Leaders’ Forum (ITLF), een samenwerkingsverband tussen erkende stamhoofden uit heel India, publiceerde een lijst van nog eens twaalf soortgelijke aanvallen op vrouwen die tot de overwegend christelijke Kuki-minderheid behoren. Het etnisch geweld tegen christenen vindt voornamelijk plaats in de Indiase deelstaat Manipur. 

Volgens het rapport vormen deze incidenten slechts een fractie van de afschuwelijke misdaden die tussen 3 mei en 6 juli zijn gepleegd tegen de Kuki-minderheid. Het etnisch geweld tegen deze groep zou vrijwel altijd veroorzaakt worden door hindoe-extremisten die tot de Meitei behoren. 

Volgens de ITLF zijn er door het etnisch geweld, dat op drie mei begon, minstens 129 mensen uit de Kuki-minderheid omgekomen. Ook zouden liefst 292 dorpen volledig afgebrand zijn. Daarnaast spreekt het rapport van 4550 huizen en 357 kerken en religieuze gebouwen die ook nog eens afgebrand of verwoest zouden zijn.

Het conflict werd aangewakkerd door een uitspraak van het Hooggerechtshof van Manipur in april, waarin de deelstaatregering werd opgeroepen om te overwegen de Meitei-gemeenschap op te nemen in de lijst van geregistreerde stammen. Deze mogelijke stap leidde tot angst onder inheemse groepen, omdat de Meiteis hierdoor land zouden kunnen kopen in inheemse gebieden.

Nu het geweld in Manipur aanhoudt, staat de Indiase regering onder leiding van premier Narendra Modi onder toenemende internationale en binnenlandse druk. Zo heeft de Indiase oppositie inmiddels een motie van wantrouwen ingediend tegen de regering van Modi. Aangezien Modi’s Bharatiya Janata-partij een duidelijke meerderheid heeft in het parlement, is het niet waarschijnlijk dat hij de stemming zal verliezen.

Eerder deze maand nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin het er bij de Indiase regering op aandrong om snel de vrede te herstellen in de deelstaat Manipur. Inmiddels zijn er door het geweld meer dan 50.000 mensen ontheemd geraakt.

“Er is bezorgdheid over politiek gemotiveerd beleid dat verdeeldheid zaait en de hindoeïstische meerderheid bevordert, ook als het gaat over een toename van activititeiten van militante groeperingen”, aldus de resolutie. Er zijn ook “berichten over partijdige betrokkenheid van veiligheidstroepen bij de moorden die het wantrouwen in de autoriteiten hebben doen toenemen”.

In reactie op de resolutie uitte het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek op het Europees Parlement en zei dat de kwestie volledig een “interne aangelegenheid” was.